Uručena priznanja najuspješnijim izlagačima i proizvodima

Prvi specijalizovani Sajam tekstila, kože i obuće – Timod EXPO 2019 na kojem se predstavilo 29 proizvođača iz šest zemalja održan je u Travniku od 24. do 26. aprila. Ova sajamska manifestacija već u prvom izdanju napravila je odmak od uobičajnih „vašarskih“ manifestacija i umjesto jefitnih krpica i džabnih degustacija ponudila je nešto novo: poslovne susret iz braše, stručna predavanja, modne revije, motivacijske govore. Upored sa ovom sajamskom manifestacijom na Fakultetu za tehničke studije Univerziteta u Travniku odvijala se naučna konferencija Timod, piše SIN.

Na kraju manifestacije nagrađeni su najuspješniji.  U kategoriji proizvoda nagrađane su firme Manateks, Prvent i Galanterija Vujičić, a nagrade je uručila Erna Šošević, direktorica i osnivačica Bizbook-a, koja je posebno prizanje uručila za firmu Empress.

Najboljim izlagačima nagrade je uručio načenik općine Travnik, Admir Hadžiemrić, a nagrađeni su Nobil, Senses i Alma Ras.

-Prema utiscima koje sam čuo od izlagača, zaista su bili zadovoljni sajmom. Ovo je prvo izdanje i sigurno ćemo se družiti i naredne godine na drugom Sajmu tekstila, kože i obuće Timod EXPO 2020 koji će postati tradicionalan u gradu tekstila. – kazao je načelnik općine Travnik, Admir Hadžiemrić.

Uspješni organizatori sajma bili su Općina Travnik i Regionalna razvojna agencija za Centralnu BiH (REZ) iz Zenice. Sajam je u prvoj godini okupio kompanije iz Italije, Poljske, Slovenije, Hrvatsje, Srbije i BiH. U okviru sajma održano je pet modnih revija na kojim su predstavljeni poznati bh. brendovi,ali i novi mladi brendovi iz naše zemlje koji su plod uspješnih kreativnih i poduzetničkih ideja. Organizirana su i stručna predavanja na kojima su o kretanjima u tekstilnoj industriji, modi i dizajnu govoril Wolfgan Weiss, prof.dr. Besim Spahić,Dijana Kozadra i Liki Tang (Leekei Wai Han Tang).

Značaj tekstilne industrije

Sekretar Udruženja proizvođača tekstila, obuće i kože BiH, Amir Međić istaknuo je kako je cilj ove sajamske manifestacije omogućiti privrednicima prostor za predstavljanje, kao i priliku da sklope partnerstva, ali također i razgovaraju o problemima, te dodao:

-Firme iz ove branše zapošljavaju više od 40.000 ljudi u BiH, te ostvaruju prihod veći od milijardu i pol maraka, što čini od četiri do šest posto  BDP-a. Ovaj sajam je upravo prilika da od vlasti zatražimo poboljšanje ambijenta za poslovanje, a među ostalim harmonizaciju propisa s Republikom Srpskom (RS). Smatramo da je ekonomski prostor BiH jedinstven i da ne smijemo praviti jedni drugima nelojalnu konkurenciju . – rekao je Međić.

Međić je također istaknuo da je preduzećima potrebno što prije omogućiti lakše poslovanje te im stvoriti uslove za zadržavanje radnika u BiH, ali ida je za egzodus radnika koji prijeti državi, pa tako i firmama koje su male i ranjive najbolji adut za njihovo zadržavanje upravo povećanje plata.

(SIN)

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana.