U Travniku otvoren Sajam tekstila, obuće i kože ‘TIMOD EXPO’

Dvadeset devet izlagača, iz šest zemalja, predstavilo je svoje proizvode  na prvom specijalizovanom Sajmu tekstila, obuće i kože “Timod EXPO-2019”, koji je otvoren danas u Travniku, a trajat će do 26. aprila.

Generalni sekretar Udruženja proizvođača tekstila, obuće i kože BiH Amir Međić kazao je kako je cilj ovog skupa omogućiti poslodavcima prostor za predstavljanje, kao i priliku da sklope partnerstva i razgovaraju o problemima.

– Firme iz ove branše zapošljavaju više od 40.000 ljudi u BiH, te ostvaruju prihod veći od milijardu i pol maraka, što čini od četiri do šest posto BDP-a. Ovaj sajam je prilika da od vlasti zatražimo poboljšanje ambijenta za poslovanje, a među ostalim harmonizaciju propisa s Republikom Srpskom (RS). Smatramo da je ekonomski prostor BiH jedinstven i da ne smijemo praviti jedni drugima nelojalnu konkurenciju – kazao je Međić.

Po njegovom mišljenju, poduzećima je potrebno što prije omogućiti lakše poslovanje te im stvoriti uvjete za zadržavanje radnika u BiH.

Obraćajući se nizlagačima i gostima na otvaranju Sajma, federalni ministra trgovine Zlatan Vujanović ocijenio je da industriji tekstila, kože i obuće treba vratiti stari sjaj i omogućiti novi zamah.

Naglašavajući da nitko ne ignorira iseljavanje radnika, Vujanović je, među ostalim, podsjetio na ambiciju Vlade Federacije BiH da stvori uvjete za povećanje iznosa minimalne plaće.

– Nije jednostavno poboljšati privrednu i poslovnu klimu, ali na tome treba raditi. Na nama je da omogućimo najbolje moguće uslove poslodavcima. – rekao  je federalni ministar.

Učesnike Sajma pozdravili su i premijer Srednjobosanskog kantona  Tahir Lendo i načelnik Općine Travnik Admir Hadžiemrić, koji su podsjetili na dugogodišnju tradiciju industrije tekstila i obuće u Travniku.

Na Sajmu sudjeluju izlagači iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Poljske i Italije, a taj skup će im omogućiti, među ostalim, poslovne susrete i stručna predavanja.

Organizatori su Sajma su Općina Travnik i  Regionalna razvojna agencija (REZ).

(BHRT/Fena)

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana.