Timod EXPO 2019: Sajam tekstila i obuće prvi put u aprilu u Travniku

Punu podršku održavanju Sajma, koji je važan za cijelu BiH, dalo je Udruženje tekstila, obuće i kože BiH.

MIRZA DAJIĆ/OSLOBOĐENJE

Grad tekstila, Travnik, od 24. do 26. aprila ove godine prvi put bit će domaćin specijalizovanog Sajma tekstila i obuće Timod Expo 2019. Organizatori Sajma tekstila i obuće Timod EXPO 2019. su Općina Travnik i Regionalna razvojna agencija – REZ uz partnerstvo Univerziteta u Travniku koji će i ove godine organizirati naučnu konferenciju Timod 2019.

Kompanije iz regije

– Sajam i ideja o organizaciji sajma u Travniku, koji ima tradiciju u tekstilnoj industriji i gdje je u ovoj branši zaposleno 5.200 radnika, sasvim je logična i opravdana, kazao je Admir Hadžiemrić, načelnik Općine Travnik, koji je prošle godine, na naučnoj konferenciji Timod 2018, najavio organizaciju specijaliziranog sajma.

Prema riječima načelnika Hadžiemrića, Sajam je ove godine sa međunarodnim učešćem jer već imaju najave učešća kompanija iz regiona i drugih zemalja, a ambicija je da već u drugom izdanju preraste u međunarodni.

Punu podršku održavanju Sajma dalo je Udruženje tekstila, obuće i kože BiH (UTOK) čije članice će učestvovati na Sajmu.

– Organizovanje Sajma je jako dobra ideja i drago mi je da je pokrenuta. To je događaj od velikog značaja za grad, Kanton i državu BiH u cjelini. U BiH je u ovoj branši zaposleno više od 40.000 radnika i u ovom dijelu ostvaruje se od 4,5 do 6 posto BDP-a. Promet na godišnjem nivou u ovom sektoru iznosu oko 1,5 milijardi mraka, rekao je Amir Međić, generalni sekretar UTOK-a.

On je objasnio kako u BiH ima puno sajmova, ali da je ovaj sajam specijalizovani.

Doc. dr. Amra Tuzović sa Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je konferencija Timod motivisala Općinu Travnik da krene u organizaciju Sajma tekstila i obuće Timod EXPO 2019, te najavila kako će ovogodišnja konferencija koja se održava uporedo sa Sajmom ponuditi brojne prezentacije naučnih radova, radionice i modne revije.

Tri marke

Faris Hafizadić, predstavnik Općine Travnik, najavio je kako će sajam koji se održava u Privredno-sportskom i kulturnom centru Pirota za izlagače biti otvoren od 9 do 19, a za posjetioce od 10 do 18 sati. Cijena ulaznice iznosit će tri konvertibilne marke.

MIRZA DAJIĆ/Oslobođenje 02.04.2019.godine

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana.