Sajam Timod EXPO postaje tradicija

Travnik, centar tekstilne industrije u BiH, i ove godine će od 28. do 30. maja biti domaćin Specijalizovanog sajma tekstila, kože i obuće Timod EXPO 2020. Cilj je da ovo postane tradicionalna strukovna manifestacija, rečeno je nakon prve sjednice Organizacionog odbora u Travniku, piše Oslobođenje.

Cilj

– Želja nam je bila da tekstilnoj industriji u Travniku, gdje radi više od 5.200 ljudi, ponudimo sajam kakav zaslužuje. Dobili smo pohvale izlagača za prošlogodišnje prvo izdanje sajma i želja nam je da to postane tradicija i da ostane na strukovnom nivou. Ove godine idemo korak dalje, kazao je Admir Hadžiemrić, načelnik Općine Travnik i član Organizacionog odbora sajma.

Uz Općinu Travnik, organizator ove manifestacije je i Regionalna razvojna agencija za regiju Centralne Bosne (REZ) iz Zenice.

– Općina Travnik je pred sebe postavila vizionarski cilj, mi smo to tehnički podržali, a sve je u dobroj mjeri i ostvareno. Podrška tekstilnoj industriji je i podrška razvoju privrede i izvozu. Ove godine očekujemo učesnike iz još više zemalja, rekla je Maja Kišić, v. d. direktorica Regionalne razvojne agencije (REZ).

Prema riječima Amira Međića, sekretara Udruženja tekstila obuće i kože BiH (UTOK), ovakva vrsta sajma potrebna je Travniku kao centru tekstilne i industrije obuće.

– Ove godine ćemo uložiti još više napora i praviti biznis na sajmu. Firme moraju naći svoj interes, ali i dati svoj doprinos, poručio je Međić.

Prvi sajam koji su organizirali Općina Travnik i REZ održan je u aprilu 2019. godine i okupio je tridesetak izlagača iz oblasti tekstila, kože i obuće iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Poljske i Bosne i Hercegovine.

Prezentacije

Turske kompanije iz oblasti tekstilne i kožarske industrije pohvalile su projekt i obećale dolazak na ovogodišnji sajam nakon što su članovi Organizacionog odbora predstavili Specijalizovani sajam tekstila, kože i obuće Timod EXPO u Bursi i Istanbulu.

Prezentacija sajma održana je u Industrijskoj i trgovinskoj komori Bursa (BTSO), Industrijskoj komori Demritaş (DOSABSİAD), a iskustva su razmijenjena i s organizatorima Sajma dječije odjeće u Bursi – JUNIOSHOW i sa članovima Udruženja proizvođača dječije konfekcije Bursa (BEKSİAD).

Prezentacija je održana i u Istanbulu pred predstavnicima Udruženja proizvođača konfekcije Turske, Udruženja proizvođača konfekcije İstanbul (İHKİB) i Trgovinske komore Istanbul (ITO).

(MIRZA DAJIĆ/Oslobođenje)

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana.