Posljednje pripreme za prvi sajam tekstila, kože i obuće ‘TIMOD EXPO 2019.’

Od 24. do 26. aprila Travnik će biti centar regiona tekstilne industrije. U tom periodu, održat će se prvi specijalizirani sajam tekstila, kože i obuće „Timod Expo“ 2019. Održavanje sajma potrebno je zbog promocije, ali i privlačenja investitora za ovaj sektor, koji polako postaje strateški za ovo područje, poručili su organizatori.

Ova uspješna priča, u sebi nosi i razmjenu znanja obrazovnih institucija, ali i praktičnog dijela. U tekstilnom sektoru u Srednjobosanskom kantonu zaposelno je oko 5500 ljudi. U tom smislu Sajam Timod EXPO 2019. pokazat će istinsku važnost za razvoj tekstilne industrije u BiH, naglasio je načelnik općine Travnik, Admir Hadžiemrić.

On vjeruje da će sajam biti vjetar u leđa svima koji se žele baviti tekstilnom industrijom.

– Imat ćemo i događaje koje tiču tehnike, komunkacije, predavanja, i tako dalje, a uz to u okviru organozacije sajma, uporedo sa “Timod EXPO, održava se i “Timod EXPO konferencija, na univerzitetu u Travniku. – istakao je Hadžiemrić.

Sajam je privukao i brojne modne agencije. Među njima je i modna agencija „Swan model managment“

– Imat ćete priliku vidjeti nove kolekcije poznatih modnih kuća. Drugi dan ćete imati priliku vidjeti dječije kolekcije. Moji mali manekeni će održati dječiju modnu reviju. Manekeni koji će raditi te modne revije su zapravo bosanskohervcegovački modeli koji imaju intenacionalne karijere, – rekla je vlasnica ove agencije Džejla Glavović-Očuz.

Jedan on organizatora sajma je i Regionalna razvoja agencija za centralnu BiH. Prilika je to kažu da se napravi iskorak, i da se privuku investitori iz oblasti tekstilne industrije. Na sajam stižu i predavači iz Hrvatske i Slovenije, a svoje učešće potvrdile su i gotovo sve tekstilne škole iz BiH, rekla je profesorica na Fakultetu za tehnične studije Univerziteta u Travniku.

– Vjerujem evo da će ova tri dana koliko je planirano, odnosno 4 zajedno sa TIMOD konferencijom, ovaj od 24. do 28. Travnik biti u znaku tekstila, i da će psotati jedan centar ne samo BiH, nego i cijele regije, gdje će se razmjenjivati i struka – nalgasila je Tuzović. Rok za prijavu učesnika otvoren je i naredna tri dana. Oranizatori vjeruju da će Sajam Timod EXPO 2019. tekstilnu industriju vratiti na mjestu koje joj pripada, dati nove perspektive, i upoznati brojne saradnike. Najavljeno je i da će se ovaj sajam razvijati i u budućnosti.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana.